Uuden Musiikin Kilpailu + Teleport My Heart = seikkailumme Eurovisiossa

Heinäkuu 2011 Red Five Studio, Tikkurila

Toni K at Red535 astetta lämmintä ja lämpö nousussa. Uuden biisin äänittäminen studiossa pitää keskeyttää jos lämpötila nousee 42 asteeseen. Liikutaan vähemmän, puhutaan vähemmän, pidetään lämpötila tasaisena ja oluet kylminä.

Teleport My Heart- biisiä nauhotetaan hyvällä sykkeellä splittialbumille, jolle on tulossa mukaan useita pääkaupunkiseudun englanniksi esittäviä hyviä rockyhtyeitä. Raakamiksaus studion kaiuttimista saa onnen kyyneleen aineellistumaan silmäkulmaan, biisi kuulostaa eeppiseltä (antakaa anteeksi ilmaisu;)).

Elokuun aikana näen ensimmäiset mainokset Uuden Musiikin Kilpailusta, jossa etsitään uutta musiikkia ja kaupan päälle voittaja edustaa Suomea Euroviisuissa Azerbaidzanissa. Likaisia ajatuksia alkaa hahmottua alitajuntaani- The Spyro euroviisuissa, huh huh;).

Meillä on visio- Eurovisio

Ja huh huh kukaan ei aktiivisesti vastusta kilpailuun osallistumista, eli demo, promokuvat ja bio lähtevät matkaan ennen 30.9.2011 deadlineä. Tiedämme biisin hyväksi ja uskomme pääsevämme riittävän pitkälle.

Valinta Top 40:een 540 biisin joukosta

31.10. julkaistiin 40 jatkoonpääsijää 540 yrittäjän joukosta. Esiraati oli karsinut joukosta mm. Tauskin, Movetronin, Korpiklaanin ja monia muita ennestään nimekkäitä yrittäjiä. Esiraati oli kuunnellut biisit tietämättä niiden esittäjää. Tästä ennakkoluulottomasta vedosta hatunnosto raadille. Esiraati koostui Ylen, Radio Helsingin ja muiden radioiden musiikkipäälliköistä ja muista radiotoimijoista.

Olli at UMK pressEdustin bändiä 31.10. jatkoonpääsijöiden pressitilaisuudessa upeiden kalapuikkojeni kanssa, sain lajitovereiltani Freemannilta, Stigiltä ja XL5:n Mica Ikoselta hyväksyviä katseita ja kommentteja. UMK:n juontajiksi paljastuivat uudet kasvot; säihkyvä Anne Lainto ja moottoriturpa Joona Kortesmäki. Pressin jälkeen UMK nettisivuilla julkaistiin fanitusbarometri, jossa ponkaisimme heti kakkossijalle. Koko kilpailun ajan olimme yleisölle mieleen roikkuen kärkikamppailussa ja lopullinen sijoitus barometrissä oli neljäs sija. Not Bad.

» Fanitusbarometri

Tammikuussa 2012 julkaistiin tuomariston valitsemat 12 jatkoonpääsijää ja me emme kuuluneet tähän porukkaan. Barometrin ykkönen Jari ja Taika oli kelpuutettu mukaan, mutta muuten yleisön suosio ei näytä vaikuttaneen tuomariston valintoihin. Meillä oli kuitenkin vielä mahdollisuus nousta mukaan taistoon finaalipaikasta ja armoitettujen faniemme ansiosta voitimmekin puhelinäänestyksen murskaluvuin . JIHUU!

» The Spyro yleisöäänillä takaisin kilpailuun

  • The Spyro 75% äänistä
  • Jessiva Wolff 18%
  • Martina Aitolehti 7%

Semifinaali- Klubikeikka Dom-klubilla

Pääsimme mukaan klubikeikka-vaiheeseen ja meillä oli valmistautumisaikaa viikko. Tässä ajassa meidän piti myös hioa demomme julkaisukuntoon ja harjoitella se. Tuottajaguru Jukka Immonen oli luotsannut tuomariston valitsemia 12 artistia ja he olivat tehneet uudet julkaisuversiot kisanaikaisista demoista. Meillekin suotiin mahdollisuus, mutta Jukan kireän aikataulun vuoksi hän konsultoi meitä puhelimitse. Pääsimme myös menestyksekkäälle Fried-studiolle miksaamaan biisin uudestaan. Rakenteellisia tai muita muutoksia ei ollut aikaa tehdä eikä Immosen mukaan ollut tarpeenkaan, Immonen kehui biisiä hyväksi ja rakennetta kompaktiksi. Biisin miksasi timantiksi Arttu Peljo. Umk levy tullaan julkaisemaan uudestaan digitaalisesti ja meidän biisimme on mukana numerolla 13.

Klubikeikalla odotimme koko päivän illan h-hetkeä. Viimeisenä soittava oli ensimmäisenä soundtsekkaava. Soitimme biisin läpi 5-6- kertaa ja kameracrew harjoitteli kamera-ajot kuntoon ja monitorimiksaus ja saliääni hiottiin kuntoon. Tsekkauksen jälkeen oli vuorossa kevyt maski ja sen jälkeen tehtiin haastatteluita, otettiin promokuvia ja odoteltiin lähetyksen alkua. Dom-klubi täyttyi ääriään myöteen täyteen ja juontajat Anne ja Joona lämmittelivät porukkaa lähetyskuntoon. Aina niin mukava Mica Ikonen (Suomen showbisneksen Dave Grohl) tarjoili pantterikarkkeja ja diagnosoi basisti Tonin selkää ja määräsi lääkkeeksi tiikerisalvaa (pantterit+tiikeri= onko Mica miespuoleinen puuma?). Toni oli venäyttänyt selkänsä aamupäivän harjoituksessa. Tuottajaportaalta saatu relaksantti ja tiikerisalva lopulta mahdollistivat bassotaiteilijan täyspainoisen kisasuorituksen.

Lopulta koitti showtime ja pääsimme lavalle. 2 minuuttia ja 51 sekuntia on yllättävän lyhyt aika kun on tottunut tekemään kokonaisen setin keikkoja. Hiki piti olla jo ennen lavalle menoa ja fiiliksen kuin encoressa. Vedimme minkä pystyimme, parhaamme teimme. Yleisö piti ja myöhemmin kiitteli kädestä pitäen. Peukku.

The Spyro - Teleport My Heart (UMK2012 Live at DOM)

» The Spyro - Teleport My Heart (UMK2012 Live at DOM)

Mitä tapahtui biisin soiton jälkeen

Kilpailubiisin jälkeen saimme hetken hengähtää ennen kuin meidät haettiin tuomariston eteen viimeiselle tuomiolle. Rivissä istuivat Ylexin musiikkipäällikkö Tomi Saarinen, Radio Helsingin ohjelmapäällikkö Anna Laine, IDOLS-artisti Anna Puu ja Hitlantis/ Radio Rock -vaikuttaja Wallu Walpio. Äänessä oli Radio Suomen Jorma Hietamäki. Jorma kehui vetoa ammattimaiseksi, kertasi altavastaajan asemamme ja lopuksi kuvaili biisiä sekavaksi- EI JATKOON.

Osasimme toki odottaa, ettei tuomaristo, joka oli jo kerran meidät pudottanut muuttaisi kantaansa, varsinkin kun he olivat jo toimineet valitsemiensa artistien kanssa usean kuukauden ajan. Mutta päätös oli pettymys, koska mellä olisi varmasti ollut hyvä mahdollisuus kilpailla Bakun edustuspaikasta.

Me kiitimme tilaisuudesta ja suuntaamme kohti uusia seikkailuja. Mieltä lämmitti kovasti yleisön suosio, puhelinäänestyksen voitto ja hieno tulos yleisöäänestyksessä jossa kysyttiin suosikkia UMK:n klubikeikalle jatkavista; tuloksena jaettu toinen sija 17% äänisaaliilla

» UMK:n gallup

Loppusanat

Kilpailun aikana meistä tehtiin lukuisia lehtijuttuja ja radiohaastatteluita, saimme paljon uusia kuulijoita, joita emme olisi tavoittaneet ilman kilpailua. Saimme myös heittereita (hater);). Iltalehti nosti meidät nettilehtensä etusivulle alkuviikolla peräkkäisinä päivinä ja vielä paperiversioon saman viikon perjantaina. Kiitos siitä muutamalle aktiiviselle toimijalle, jotka pommittivat kaikkia keskustelupalstoja "skandaalihuhulla" jonka mukaan olisimme vuotaneet tiedon. Me toimimme täysin meille annettujen ohjeiden mukaan. Mutta ilman tätä huvittavaa skandaalihuhua ei maan johtava iltapäivälehti olisi lotkauttanut bändillemme korvaansa. Mahtavaa tuoda bändin nimi laajempaan tietoisuuteen, vaikkakin sitten näin=).

» Iltalehden uutinen

Kilpailun aikana saimme myös tutustua Fried-studioon ja Ylen organisaatioon, joka on massiivinen. Ylen tuotantoporras ja toimittajat olivat meitä kohtaan todella mukavia ja ammattimaisia. Erityiskiitokset apulaistuottaja Maija Aholle, toimittaja Airi Saastamoiselle ja juontajille Anne ja Joona sekä kuvausryhmälle, stylistille, koreografille ja muulle ryhmälle.

Kiitos myös managerillemme Jutta Kärrille, promokuvat ottaneelle Emmi Kähköselle ja semifinaalissa kanssamme esiintyneelle bändin kuudennelle jäsenelle Vilkku Heikkoselle.

Erikois-erityiskiitos kaikille niille, jotka äänestivät, mainostivat ja tsemppasivat meitä miltei puolivuotisen urakan aikana. Te olette puhdasta adamantiumia!!

Nyt on The Spyron aika jatkaa omalla tiellään tehden uusia biisejä tulevalle kakkoslevylle ja soittaa hyviä keikkoja. Teleport My Heart julkaistaan lähiaikoina sinkkuna ja UMK 2012 levyllä sekä Spotifyssa.

» Teleport My Heart iTunesissa

Toivottavasti jokaisen verkkokalvoille on syöpynyt kuva bändistämme pomppimassa riemukkasti Ylen mainoksessa;)

Olli / The Spyro